Kleinwalsertal

Kleinwalsertal

Kleinwalsertal

Ontdek samen met De Wandelkrant het wandelparadijs Kleinwalsertal (Oostenrijk).

Gelegen op slechts 700km van Genk (B) of 790km van Brussel (B) of 850km van Amsterdam (NL).

Kleinwalsertal, ook wel kleines Walsertal genoemd, is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg ten noorden van de 2533 m hoge Große Widderstein. De plaatsen Hirschegg, Mittelberg en Riezlern zijn van de rest van Vorarlberg gescheiden en slechts te voet bereikbaar via de Hochalppas en de Gemsteljoch. Per auto kan men het dal enkel via het Duitse Oberstdorf bereiken. Het Kleinwalsertal bond zich in 1891 economisch aan Duitsland, door het afsluiten van een tolunie met dit land, hoewel het integraal tot Oostenrijk behoort. Het dal bevindt zich in de Allgäuer Alpen en behoort tot het district Bregenz.

In het Kleinwalsertal bevinden zich 3 kernen (Mittelberg, Hirschegg en Riezlern) die in één gemeente samengebracht zijn. De officiële naam van deze gemeente is Mittelberg, hoewel men in de omgangstaal ook wel eens van de gemeente “Kleinwalsertal” spreekt. Een kleinere plaats die ook deel is van Mittelberg, is het aan het daleinde gelegen Baad. De naam “Kleinwalsertal” is ontstaan doordat de oorspronkelijke bewoners van het dal uit het kanton Wallis in Zwitserland komen. Vandaar de naam “Kleinwalser”.

Het Kleinwalsertal is een tamelijk breed en zonnig dal met een lengte van 15 km. Het dal loopt dood bij het dorpje Baad en hoewel er ooit plannen waren voor een tunnel richting Sankt Anton en Lech heeft men uiteindelijk besloten de situatie zo te laten om de flora en fauna in het dal te beschermen. Dit “afgesloten” karakter is dan ook de reden dat het dal lange tijd een zogenaamd “Zollanschlussgebiet” van Duitsland is geweest. Door dit “afgesloten” karakter ontbreekt het in het dal aan doorgaand verkeer.

Een belangrijke inkomstenbron voor het Kleinwalsertal is het toerisme. Het gebied is zowel ’s winters als ’s zomers een populaire toeristische bestemming voor vooral jonge en oudere echtparen en gezinnen met kinderen, vooral uit Duitsland en Nederland. Feestende jongeren treft men er minder aan.

Hoewel het skigebied niet bijzonder groot is en vooral geschikt is voor beginners, licht gevorderden tot gevorderden zijn er voldoende goede afdalingsmogelijkheden. Het is daarnaast een populaire winterbestemming vanwege de grote hoeveelheden sneeuw dat er ’s winters valt. Het dal wordt niet ten onterechte een van de “Schneeloecher” van Oostenrijk genoemd en sneeuwhoogtes tot 190 cm in het dal – dat gemiddeld slechts op 1100 m hoogte ligt – en meer dan 500 cm op de hogere hellingen zijn geen uitzondering. Vanwege de gunstige ligging van het dal valt de sneeuw bovendien tot ver in het voorjaar. Een aaneengesloten sneeuwdek eind april is eveneens geen uitzondering, hoewel de liften medio april sluiten.

Zomers is het dal een wandelgebied bij uitstek. De vele hutten en goed toegankelijke bergen – waarvan enkele met Klettersteig – maken het een populair wandelgebied.

Hieronder staan mijn vakantie verslagen. Helemaal beneden de pagina staat een lijst van Kleinwalsertal gerelateerde weblinks